Onze diensten Voor fracties en individuele politici

Debat- en spreekvaardigheden

In elke raad- en Statenzaal wordt gedebatteerd. Dat kan variëren van het aannemen van een motie, het duiden van een antwoord van de wethouder of gedeputeerde óf over het besluiten over een beleidsvoorstel. Daarnaast zijn politici steeds in gesprek met hun achterban en andere bewoners. Of het nu op een werkbezoek, tijdens een spreekbeurt op een buurtconferentie of bij een optreden in de media is, je moet een goed verhaal hebben.

Onze trainingen behandelen niet alleen de vaardigheden nodig om overtuigend te zijn, maar ook je rol in de raadsvergadering, het organiseren van je argumenten, het analyseren van de gevraagde beslissing, je rol als lid van het hoogste orgaan en het vergaderproces van beeldvorming – oordeelsvorming – besluitvorming zoals dat in gemeentepolitiek wordt gehanteerd.

Daarbij vinden we het belangrijk dat je de technieken die we behandelen op je eigen manier kunt gebruiken. We helpen je de technieken om overtuigend te zijn je éigen te maken.

We leren je hoe je een goed betoog vormgeeft, de juiste argumenten selecteert en op welke wijze je een politieke opponent van repliek dient zonder je eigen manier van spreken of eigen stijl te verliezen. De meest overtuigende politici zijn immers de meest authentieke politici.

We maken daarvoor gebruik van methoden uit de tijd van Perikles en tot aan moderne wetenschappelijke inzichten, gecombineerd met onze ervaring die we zelf opdeden. Onze trainers waren zelf raads- of Statenlid, griffier of burgemeester. Samen trainden we letterlijk duizenden politici op alle denkbare bestuurlijke niveau’s en in meer dan honderd gemeenten. En, mede door onze rubriek De Mystery Burger in Binnenlands Bestuur, zagen we alleen al in de laatste jaren honderden gemeenteraden vergaderen.

Laten we beginnen!

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

Wij helpen je graag.

Start een gesprek