Handboek Virtueel Vergaderen voor Volksvertegenwoordigers

Met ingang van de Wet Digitale beraadslaging en besluitvorming is het gemeenteraden, Provinciale Staten, Waterschapsbesturen en de eilandraden mogelijk geworden om deliberatie en besluiten in een virtuele omgeving uit te voeren. Dit Handboek, geschreven in opdracht van het programma Democratie in Actie van VNG en BZK, helpt de volksvertegenwoordigers (en hun mede-bestuurders en ondersteuners) op weg.

Handboek Virtueel Vergaderen

Het Handboek virtueel vergaderen helpt raden, Staten en waterschapsbesturen de politieke deliberatie ook in een virtuele omgeving plaats te kunnen laten vinden. Inclusief een praktische Snel aan de slag-gids!

Download

 

Update

Voor gevorderde virtuele vergaderaars schreven we een update met 9 nieuwe en verdiepende tips! Je vindt de Kleine Virtuele vergaderwijzer hier.

Met het virtueel vergaderen vergaderen via een videovergaderapplicatie worden volksvertegenwoordigers organen in staat gesteld om ook in tijden van sociale distantie hun democratische werk te verrichten. Dit stelt deze bestuursorganen voor technische uitdagingen, maar ook programmatische. Het vergaderen in een virtuele omgeving, ofwel het virtueel vergaderen, vraagt nieuwe vaardigheden en nieuwe regels.

Daarnaast worden volksvertegen- woordigers geconfronteerd met afwegingen hoe ze de orde van hun vergaderingen in deze virtuele omgeving vormgeven. Welke afspraken maken ze over elkaars zichtbaarheid? Hoe komen insprekers aan bod? En welke regels stelle we op voor het doen van interrupties en het indienen van moties?

Ook het voeren van juist een politieke vergadering zal in een virtuele omgeving – waar de leden elkaar slechts op een scherm kunnen zien – nieuw en niet zonder uitdaging zijn. Dit Handboek beoogt raden, Staten en waterschapsbesturen te ondersteunen in het zelf beantwoorden van deze vragen én de politieke deliberatie ook in een virtuele omgeving plaats te kunnen laten vinden.

Het bevat uitleg en toelichting maar ook een praktische Snel aan de slag- gids voor je eerste virtuele vergadering én een evaluatieformulier om de volgende nóg beter te laten zijn.

Het Handboek virtueel vergaderen helpt raden, Staten en waterschapsbesturen de politieke deliberatie ook in een virtuele omgeving plaats te kunnen laten vinden. Inclusief een praktische Snel aan de slag- gids!