Onze diensten

Voor fracties en individuele politici

Politiek bedrijven is geen vak dat je er zomaar bij doet. Het vraagt specifieke vaardigheden — die je in steeds nieuwe situaties toe moet passen. Het Periklesinstituut helpt lokale politici graag beter te worden in lid te zijn van het hoogste orgaan én zo het besturen van de gemeente of provincie.

  • Ontspannen presenteren en debatteren
  • Omgaan met weerwoord en tegenwerpingen
  • Strategisch de raad- of Stateninstrumenten toepassen
  • Maak politieke standpunten onvermijdelijk
  • Gebruik je tijd beter en werk effectiever
  • Lobby en onderhandel scherper

Ondanks dat voor de meesten het raads- of statenlidmaatschap een functie ernaast is, komt er veel bij kijken. Je mening geven over gemeentelijk beleid, nieuwe voorstellen doen, contact houden met burgers, meepraten met bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, het aanscherpen van je visie, onderhandelen en natuurlijk debatteren. Het zijn geen kleine dingen en ze vragen zelfs voor mensen met veel ervaring in het openbaar bestuur nieuwe competenties.

De afgelopen jaren trainden de specialisten van het Periklesinstituut al duizenden politici, van waterschap tot Europees Parlement. We zagen alle bestuurlijke lagen die Nederland kent! Onze ervaren trainers helpen je beter speechen, krachtiger argumenteren, scherper onderhandelen, beter vragen stellen en zelfs effectiever twitteren.

We bieden deze trainingen aan voor fracties en – als coaching – voor individuele politici. Het is onze ervaring dat dergelijke vaardigheden het best kunnen worden geleerd en geoefend in de intimiteit van de eigen fractie. Ze vragen een kwetsbare houding die – zeker politici – niet natuurlijk valt in het openbaar en met politici uit een andere partij.

In ons aanbod voor fracties en politici zit een breed spectrum van politieke vaardigheden.

Laten we beginnen!

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

Wij helpen je graag.

Start een gesprek