Onze diensten

Voor voorzitters

Politieke vergaderingen voorzitten is misschien wel het meest complexe werk uit het politieke bedrijf. Niet alleen wordt er van voorzitters gevraagd dat ze hun eigen mening opzij zetten, ze moeten ook letten op de vergader-doelstelling, de mate van interactie, het voorkomen van onderlinge discussie, taalgebruik, sfeer en dynamiek, enzovoorts. Kortom, een secuur klusje maar met grote winst.

  • Orde handhaven zonder hiërarchie te gebruiken
  • Sturen op de effectiviteit van de vergadering én de gevraagde beslissing
  • Doelgerichter vergaderen door grip op het vergadermodel
  • Interveniëren zonder te corrigeren
  • Stimuleren van een gezonder vergadersfeer
  • Ontwikkelen van authentieke autoriteit

Vaardig voorzitten

Met onze bijeenkomsten en begeleiding helpen we de voorzitters in het bewaken van de vergaderdoelstelling, het onafhankelijk aanmoedigen van de interactie en het bewaken van de vergaderorde.

En dit te doen zónder te sturen met de hiërarchie van een directeur (want die heeft de vergadervoorzitter niet) en zónder zich te bemoeien met de inhoud (want dat mag een technisch voorzitter niet). Daarnaast laten we de voorzitters zien hoe je met het oog van de publieke tribune op jou en de deelnemers gericht goed en rechtvaardig voorzit.

 

Betere besluitvorming begeleiden

Daarnaast moedigen we in onze trainingen altijd aan dat deelnemers elkaar helpen beter voor te zitten. Door middel van ons Observatieformulier voorzitten van politieke vergaderingen vragen we de vergadervoorzitters ook eens bij elkaar op de publieke tribune te zitten en elkaar te beoordelen en van gestructureerde feedback te voorzien. Zo kun je blijvend monitoren of de voorzitters zelf ook vinden dat het voorzitterschap en het politieke proces verbetert — en het voorzitten bij elke vergadering en elke voorzitter consistent gebeurt.

 

Laten we beginnen!

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

Wij helpen je graag.

Start een gesprek