Onze diensten Voor voorzitters

Effectievere besluitvorming

Het kenmerk van een goede vergadering is dat het tot een goed besluit heeft geleid. Maar wat is een ‘goed besluit’? Wanneer het juridisch houdbaar is? Of wanneer het goed is afgewogen? En wat zegt het verloop van de vergadering over het besluit? En wat als de door jouw voorgestaan vergadering geen echte gevraagde beslissing heeft, maar als een commissievoorbereiding of politieke markt slechts besluitvoorbereidend is?

Naast het bewaken van de orde en het zorgen voor een constructieve vergadersfeer kan een goede voorzitter link bijdragen aan de effectiviteit van de besluitvorming. Hoewel de voorzitter geen inhoudelijke verantwoordelijkheid heeft, kan hij of zij wel de kwaliteit van de deliberatie stimuleren.

Voorzitten op betrekkingsniveau

Een kundige voorzitter doet meer dan het alleen het bewaken van de grenzen van fatsoen en andere debatregels, maar helpt de commissie, raad of Staten ook op het betrekkingsniveau. Door de interactie te regisseren en op subtiele of gevatte wijze de deelnemers uit te dagen op elkaars standpunten in te gaan. Ook kan de voorzitter op gezette tijden met een korte samenvatting op proces- en procedureniveau de woordvoering weer éven naar de gevraagde beslissing te sturen.

Met oefeningen – bijvoorbeeld met onze trainingsacteurs – laten we de voorzitters hun eigen communicatiestijl én die van anderen zien. Zo ontwikkelen ze zich tot een authentiek voorzitter met een autoriteit die hen eigen is.

Gevraagde beslissing

De meeste vergaderingen in de politiek zijn zogeheten besluitvoorbereidende vergaderingen. Het besluit wordt pas formeel genomen in de raad of Staten; de commissievergadering, politieke markt of ronde tafel leidt er naar toe.

In welke mate de besluitvoorbereidende vergadering dat doet, bepaalt het vergadermodel. Om de vergadering effectief voor te zitten, moet de voorzitter het model goed kennen. Én de gevraagde beslissing van de door hem voorgezeten vergadering goed kunnen plaatsen in het héle proces van politieke besluitvorming. En met deze ervaring het goed gebruik van het vergadermodel én de politieke besluitvorming kunnen begeleiden.

Laten we beginnen!

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

Wij helpen je graag.

Start een gesprek