Programma van diensten

Politieke spreekvaardigheden

Laten we beginnen!

Start een gesprek

Politiek is een verbaal vak. Of het nu in de raadzaal of daarbuiten is, raads- en Statenleden zijn vooral aan het praten om hun zaak voor elkaar te krijgen. Excellente presentatievaardigheden zijn daarom essentieel voor het raadswerk.

Natuurlijk wil iedere volksvertegenwoordiger zo veel mogelijk invloed op de debatopbrengst. Daarnaast wil je een goed en overtuigend verhaal hebben als je kiezers te woord staat, spreekt op de afdelingsvergadering of wanneer je tijdens een bijeenkomst het woord krijgt.

Doel en opzet

Politiek bedrijven begint met een onwrikbaar, goed onderbouwd en raak betoog. Met de training Politieke presentatietechnieken van het Periklesinstituut leer je hoe je een betoog opbouwt, waar je de meest overtuigende argumenten vandaan haalt én hoe je dit betoog overtuigend en authentiek in (en om) de raad- of Statenzaal houdt.

Door gebruik te maken van methoden uit de tijd van Perikles tot aan moderne wetenschappelijke inzichten, stellen we de deelnemers in staat om een goed betoog te maken op een manier die ben henzelf past. Overtuigend, en authentiek.

Programma

Voorafgaand aan de training ontvangt iedere deelnemer een verzoek voor een schriftelijke zelfbeoordeling. Op basis van deze intake stellen we in overleg met bijvoorbeeld de fractievoorzitter een programma samen dat aansluit bij de leerdoelen van de deelnemers.

Tijdens de training gaan de deelnemers actief aan de slag met de verschillende technieken en methodes die het Periklesinstituut jarenlang verzamelde en zelf ontwikkelde. Aan het eind van de training heeft ieder individueel raads- of Statenlid een set technieken voor het verzamelen van argumenten, het vormgeven van verschillende soorten betogen en weet deze op een authentieke manier toe te passen in een politieke context.

Na afloop

Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen de deelnemers de lesbundel Spreken in het openbaar. Eventueel is het programma goed te combineren met een persoonlijke observatie per raadslid en verdere coaching.

Laten we beginnen!

Start een gesprek

Programma

Persoonlijke leerdoelen met zelf- assessment
Heldere uitleg van een overtuigende spreker
Oefening en feedback
Duur bijeenkomst
Een dagdeel (ochtend, middag of avond)
Lesmateriaal
Betoogstructuren en argumentatieschema's als taakhulp
Lesbundel Spreken in het openbaar
Duur
  • Zelf-assessment door deelnemers
  • Intake met fractievoorzitter
  • Een dagdeel training, met één trainer
Opbrengst
  • Authentieke betogen
  • Gestructureerd spreken
  • Overtuigend overkomen
Kosten
Een dagdeel training, inclusief intake, voorbereiding en lesmateriaal€ 980

Laten we beginnen!

Start een gesprek