Onze diensten Voor burgemeesters

Voorzitten

Tijdens de raads- of Statenvergaderingen zijn alle ogen op jou gericht. Terwijl je als technisch voorzitter er juist voor moet zorgen dat de vergadering over de raads- of Statenleden en hun standpunten gaat. Toch moet je soms met zachte, soms het hardere hand de vergaderdeelnemers wijzen op de orde en op hun verantwoordelijkheid een goed besluitvorming te verzorgen.

  • Orde handhaven zonder hiërarchie te gebruiken
  • Sturen op de effectiviteit van de vergadering én de gevraagde beslissing
  • Doelgerichter vergaderen door grip op het vergadermodel
  • Interveniëren zonder te corrigeren
  • Stimuleren van een gezonder vergadersfeer
  • Ontwikkelen van authentieke autoriteit

Het Periklesinstituut ontwikkelde een programma speciaal voor voorzitters van politieke vergaderingen. Deze openbare overleggen waar juist meningsverschillen moeten worden uitgesproken zodat ook de publieke tribune goed snapt wat er is afgewogen, zijn immers onvergelijkbaar met alle andere soorten vergaderingen.

Onze trainingen en programma’s worden georganiseer door alle voorzitters in het politieke besluitvormingsproces. De burgemeester of Commissaris van Koning, maar ook met de commissievoorzitters van de raad of Staten zelf. Zo zorgen we ervoor dat de hele besluitvormingsketen beter wordt van het beter voorzitten. Ook wanneer dit samengaat met reglementaire veranderingen zoals aanpassing of invoering van spreektijd of adaptatie van een nieuw vergadermodel.

Daarnaast bieden we de mogelijkheid tot observatie van de voorzitter met persoonlijke coaching en begeleiding. Zo helpen we voorzitters op een persoonlijke wijze in het versterken van hun gezag en hun vermogen om niet alleen de orde te handhaven, maar de vergadering naar een hoger niveau te tillen.

Deelnemen?

Observatie en coaching is wordt gepland op individuele basis. Onze bijeenkomsten en trainingen kunnen worden georganiseerd met bijvoorbeeld de burgemeesterskring of met de commissievoorzitter van uw gemeenteraad. Meer weten? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te verkennen?

Laten we beginnen!

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

Wij helpen je graag.

Start een gesprek