In de media

Partime werken, fulltime betaald: ‘dit is ongewenst’

Door de huidige regelgeving krijgen verschillende parttime werkende wethouder tóch een voltijdsalaris. Het verschil wordt aangevuld door de wachtgeld. ‘Dit is een ongewenst gevolg van versplintering in de politiek’, signaleert integriteit-expert John Bijl in De Stentor.

Redactie - 26 november 2019
Lijsttrekkers onthullen het eerste verkiezingsbord (Foto: Omroep Flevoland)

Sinds de laatste verkiezingen zijn er meer wethouders in deeltijd gaan werken. Meestal om daarmee het aantal formatieplaatsen in het college uit te breiden. ‘Fracties willen dan allemaal een wethouder of een gedeputeerde leveren,’ legt Bijl uit. Soms betekent dat meer mensen dan maximaal is toegestaan. En door parttime-aanstellingen te nemen, kan het aantal personen worden uitgebreid. ‘Maar zo is niet de intentie van de regeling,’ zegt Bijl.

Het wordt erger. Wanneer de nieuwe parttime-wethouder éérst in voltijd werkte, wordt zijn salaris aangevuld met het wachtgeld. ‘Dat is oneigenlijk gebruik van de regeling.’