Het Huis van Thorbecke is al meer dan anderhalve eeuw een herkenbare metafoor voor de typisch Nederlandse staatsinrichting. Op de onderste etage huizen de gemeenten, de provincies op de eerste en het Rijk op de tweede. Maar wat doet de metafoor van de inrichting onze democratie met ons denken erover? In deze bundel geven verschillende deskundigen daarop antwoord.
26 november 2024 | |
19:30 – 22:00 | |
Provinciehuis Gelderland (Statenzaal), Markt 11, 6811 CG Arnhem |
In de bundel Het Huis van Thorbecke, Verbeelding in het openbaar bestuur beschrijven verschillende deskundigen hoe het beeld van het Huis van Thorbecke niet alleen ons staatsbestel beschrijft, maar misschien ook maakt. Onder redactie van Geerten Boogaard en Boudewijn Steur beschrijft het boek hoe ‘het Huis’ als beschrijving van inrichting van onze democratie heeft gewerkt. Hoe vertelt het verhaal hoe we onze democratie hebben ingericht? Welke invloed had de metafoor in film, literatuur en de wetenschap?
Daarnaast bespreken verschillende auteurs de letterlijke huizen van ons democratisch bestel. Hoe tonen de gebouwen van onze democratische instituties wie we zijn? John Bijl bespreekt in het boek de belangrijkste kamers van het Huis van Thorbecke: De raadzalen. Als Mystery Burger zag hij voor zijn column in Binnenlands Bestuur nagenoeg iedere gemeenteraad vergaderen, en dus elke zaal. Van lelijk tot prachtig, van modern tot traditioneel. Wat laten de Nederlandse zalen zien van de gemeente en de lokale democratie? Hoe beïnvloeden het ontwerp en de inrichting het politieke debat in de raad — en het functioneren van de parlementaire democratie?
De bundel verschijnt bij Boom Bestuurskunde en is vanaf 26 november verkrijgbaar bij de Nederlandse boekhandel. Reserveer hier alvast een exemplaar bij boekhandel Donner.
Het eerste exemplaar van het boek wordt tijdens een presentatieavond op 26 november 2024 in de Statenzaal van de provincie Overijssel aangeboden aan de Commissaris van de Koning Henri Lenferink. De avond start om 19:30.