De eerste verkiezingen van de nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee leverden een versnipperde gemeenteraad op, waarin alle tien deelnemende partijen zetels behaalden. Daarnaast was de opkomst met 39 procent opvallend laag. De vorming van een stabiel bestuur wordt hierdoor een uitdaging, stelt AD.
Volgens gemeentepolitiekdeskundige John Bijl is dit een bekend patroon bij fusiegemeenten. ‘Er moet veel worden gestroomlijnd en partijen moeten samenwerken terwijl ze verschillende politieke culturen meenemen uit de voormalige gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne. Dat kan leiden tot afsplitsingen of interne spanningen.’ Bijl wijst erop dat in andere fusiegemeenten fractievoorzitters soms spreken van ‘vijf verschillende fracties binnen één partij’ in het eerste jaar.
IBV, de grootste partij met elf zetels, staat voor de uitdaging om een breed gedragen coalitie te vormen. Bijl waarschuwt dat een dominante bestuursstijl tot spanningen kan leiden. ‘IBV is toch een snoeihard machtsblok, terwijl je daarnaast partijen hebt die zich vooral op lokale belangen richten, zoals ONS Brielle.’
De lage opkomst is volgens Bijl zorgwekkend, maar niet onverwacht. ‘In Rotterdam lag de opkomst bij reguliere gemeenteraadsverkiezingen op 38,9 procent, ondanks veel meer media-aandacht. Dit had zomaar 30 procent kunnen zijn.’ Hij benadrukt dat het aan lokale politici is om inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming. ‘Ga de straat op, praat met mensen en maak duidelijk waarom hun stem ertoe doet.’
De komende periode zal uitwijzen hoe de raad van Voorne aan Zee omgaat met deze politieke versplintering en of de gemeente erin slaagt om inwoners actiever te betrekken bij de lokale democratie.