In de media

De burgemeester op kandidatenlijst VVD, kan dat?

Bij de komende herindelingsverkiezingen voor de gemeente Land van Cuijk staat een opvallende naam op het stembiljet. De burgemeester van een van de te herindelen gemeenten,¬†Antoine Walraven van Mill en Sint Hubert, heeft zich gekandideerd. ‘Politisering van het burgemeestersambt,’ zegt John Bijl tegen Binnenlands Bestuur.’

John Bijl - 15 november 2021
Het ambtsketen van Den Haag (Foto: gemeente Den Haag)

‘Een burgemeester¬†staat boven de partijen en is verantwoordelijk voor het organiseren van de politieke besluitvorming, niet voor het voeren ervan,’ vindt Bijl. Zeker de komende weken, waar burgemeester Walraven bijvoorbeeld de coronamaatrdegelen moet handhaven, kan het ambt in een politieke discussie terecht komen. ‘Je moet als burgemeester ten allen tijde terughoudend zijn om jouw politieke affiliatie te laten zien,’ vind Bijl.

Daarnaast verwacht Bijl wat hij noemt ‘vals gezag’. ‘Hij heeft zaken die boven de politiek staan in goede banen geleid. Zulk gezag blijft aan een persoon kleven. Of hij nou raadslid of wethouder wordt, hij zal altijd spreken met het gezag van een voormalig burgemeester.’

Bijl pleit voor een afkoelingsperiode van burgemeestersposten. ‘Juist dat mensen die een dergelijk gezag boven de partijen hadden, behoefte hebben aan een afkoelingsperiode. Hier geldt wat mij betreft hetzelfde als bij lobbyist worden door Kamerleden of bewindslieden.’