In de media

Dreigt er een politici-tekort?

Politieke partijen kampen al decennia met teruglopende ledenaantallen. Zelfs de lichte stijging van de afgelopen jaren verhult niet dat partijen soms heel weinig te kiezen hebben bij het zoeken naar geschikte kandidaten. Het BNN/VARA-programma De Nieuws BV zette de cijfers eens op een rij.

Redactie - 23 juli 2021

Van de ongeveer 11 miljoen kiesgerechtigden zijn er nog maar 318.124 mensen lid van een politieke vereniging. De spreekwoordelijke vijver om kandidaten uit te vissen wordt dan behoorlijk dun. ‘Het betekent dat bijvoorbeeld de VVD voor elke partijpolitieke functie uit gemiddeld 15 leden te kiezen heeft,’ rekende Joost Beekendam van De Nieuws BV uit. Hij maakte een overzicht van de aantallen politieke ambtsdragers en de totale ledenaantallen van landelijk opererende partijen.

‘Schokkend weinig,’ zegt John Bijl in het programma. ‘Zeker wanneer r tussentijds een wethouderspost op moet worden gevuld, zie je steeds de zelfde namen boven komen.’ Zeker als je beseft dat in de regel maar ongeveer 1 op de tien partijleden ook actief meedoet in de partij. De rest is tevreden met doneren.’

Maar ook de andere primaire taken van een vereniging komen onder druk, weet Bijl. ‘Partijen ondersteunen ook politici met denktanks en campagnes. Daarnaast is de verenging er ook voor emancipatie en ontwikkeling. Dat komt in de knel.’

Volgens Bijl is er maar een oplossing: mensen meoten meer lid worden. ‘Het is toch raar dat in een actieve vertegenwoordigende democratie als de onze er nog geen twee procent van het electoraat lid is van een partij?’

Bekijk het hele fragment van de uitzending hier.