In de media

Wissen van mailboxen is ‘slordig en superdom’

Bij het vertrek van wethouders en burgemeesters zijn in de loop der jaren de mailboxen van de bestuurders gewist. Dit is tegen de archiefwet en er zou belangrijke informatie kunnen zijn gewist. ‘Het ergste is dat je niet precies weet wat je nu precies mist en dus ook niet wat je kwijt bent’.

Redactie - 11 maart 2021

‘Superslordig,’ vindt John Bijl het wissen van de mailboxen. ‘Sommige mails bevatten informatie over hoe een besluit tot stand is gekomen,’ legt hij uit. Daarmee wordt ook duidelijk hoe iets is gegaan. Die informatie is nu weg.

Bij de gemeente Almere was het gebruikelijk om bij het verstrek van een bestuurder ook de e-mails te wissen. Het argument was dat het te duur zou zijn om de e-mails te archiveren. Flauw, zegt Bijl. ‘Het is belangrijk om de e-mails te bewaren om terug te kunnen kijken in het democratisch proces. Het is natuurlijk superdom dat je er niet bij stil staat dat als een bestuurder weggaat dat zijn correspondentie bewaard moet worden. Dat deden we altijd al zo op papier en dat is digitaal niet anders geworden.’