In de media

Mysterieuze scheuren in Lokaal Alternatief: ‘De kiezers hebben recht op uitleg’

Het rommelt in de grootste politieke partij van de gemeente Duiven, schrijft De Stentor. In korte tijd splitste twee fractieleden zich van de partij af. Een heldere verklaring voor deze strubbelingen blijft uit. Dat vindt John Bijl niet goed. ‘Ze zijn uitleg verschuldigd,’ zegt hij tegen de krant.

John Bijl - 5 februari 2021

Maar liefst twee raadsleden stapte uit de fractie van Lokaal Alternatief in Duiven. Zonder uitleg. De kiezer moet maar gissen waarom zij niet meer deel uitmaken van de fractie, maar hun raadslidmaatschap als zelfstandige raadsleden vervullen.

John Bijl vindt dat raar en roept in De Stentor de leden op tot duidelijkheid.

Je bent uitleg verschuldigd. Daar hebben je kiezers recht op. Ook als interne conflicten de oorzaak zijn. Wordt volwassen, zet je over die persoonlijke verschillen heen en leg openlijk uit waarom je uit de partij stapt. Dat is nu eenmaal de verantwoordelijkheid die je als volksvertegenwoordiger hebt.

Voorlopig houden de opgestapte raadsleden er het zwijgen toe. Het stelt Bijl teleur dat ze er niet open over zijn.

Conflicten zijn inherent aan de politiek. Het gebeurt overal en vaak zijn persoonlijke vetes de oorzaak. Je kunt er niet van uitgaan dat iedereen het altijd met elkaar eens is.