In de media

‘Afscheiding FvD-Statenleden kan in hun voordeel werken’

Meerdere Statenleden van FvD-fracties zegde deze week hun lidmaatschap op. Dat kan goed voor hen uitpakken, denkt John Bijl. Omroep Flevoland sprak met hem over de afscheidingen.

Redactie - 27 november 2020

Donderdagavond lieten verrassend veel FvD-Statenleden weten hun partijlidmaatschap op te zeggen. Ze zijn de controversiƫle uitspraken van partijleider Baudet meer dan beu. In Flevoland liet fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn weten dat vijf van de zes leden van Forum voor Democratie in Provinciale Staten uit de partij stappen. Ze gaan samen als een nieuwe fractie verder.

‘Mensen splitsen zich wel eens af, dat hoort er nu eenmaal bij,’ zegt John Bijl. ‘Maar dat er zoveel in een keer vertrekken is wel uniek.’ Volgens Bijl gaat vhet vertrek ze het werk in de Staten alleen maar makkelijker maken. ‘Ze zullen het electoraal best gaan merken dat de sticker van FvD niet meer wordt gedragen, maar aan de andere kant zijn ze wel verlost van een voorman die problemen opleverde.’

Vooral de samenwerking met andere fracties kan er door opfleuren. ‘Een van de redenen waarom het in Flevoland niet lukte om na de verkiezingswinst een college met Forum voor Democratie te vormen, was omdat andere partijen zich niet wilden afficheren met een partijleider die onder meer sprak over ‘dominant blank houden van Europa’. Dat deed het imago van de provinciale fractie geen goed’, aldus Bijl.