In de media

‘Los corona-problemen lokaal op’

Om de huidige en de toekomstige coronamaatregelen beter te legitimeren moet er nú meer macht naar de veiligheidsregio’s. ‘Wat we nu aan het doen zijn, werkt niet’, zegt John Bijl tegen BNR.

Redactie - 12 oktober 2020
Het ambtsketen van Losser

‘Zolang er geen vaccin is, is corona geen gezondheidscrisis maar een gedragscrisis,’ stelt Bijl. De bedoeling van het beleid is dan mensen zich anders gaan gedragen. ‘Mondkapjes op doen, handen wassen, afstand houden. Het zijn gedragingen.’

‘Alle maatregelen die we tot nu hebben gezien sinds de zomer, waren halfslachtig,’ zegt Bijl. De vooral nationale aanpak was er op uit om een eenduidige aanpak te zijn, waardoor maatwerk niet goed mogelijk was. Nu de samenleving langzaam weer open kan, moet dat anders, zegt Bijl. ‘We hebben tot nu toe een vooral nationale aanpak gezien, dat is iets anders dan wanneer je een burgemeester van een een gemeenschap laat kijken wat nodig is en wat kan.’

Volgens Bijl moet je dan bij burgemeesters zijn. ‘Als burgemeesters ergens goed in zijn, is het het gedrag inschatten van hun burgers.’