In de media

Halsema was iets vergeten toen ze op de Dam stond

Tijdens de al veel besproken demonstratie op de Dam op 1 juni van dit jaar nam ook burgemeester Halsema een kijkje. Tenminste, het is nog maar de vraag of dat zo is. Want een burgemeester is bij gevallen van openbare orde en veiligheid duidelijk herkenbaar.

Redactie - 9 juni 2020
Burgemeester Femke Halsema op de Dam (foto: Gregorj Cocco/Flickr)

Midden in een pandemie ging de demonstratie op de Dam toch door. Niet gek dat de burgemeester, belast met de openbare orde en veiligheid, ter plaatse was. Maar Halsema kwam aan zónder zonder ambtsketen. ‘Terwijl die juist voor dit soort situaties is bedacht,’ zegt John Bijl tegen Parool.

Niet handig, vindt Bijl. ‘De burgemeester is eigenlijk de enige ambtsdrager in het openbaar bestuur die de grondwet even opzij mag zetten als dat nodig is, en heeft dus een heel bijzondere en unieke functie’, zegt Bijl.

In de media stelde men al de vraag of et de burgemeester was die kwam kijken, of de betrokken burgemeester Halsema. ‘Nu was er discussie, en het dragen van de ambtsketting schept duidelijkheid. Als Halsema die draagt, dan twijfelt niemand waarom ze aanwezig is.’