In de media

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag?

Vanavond bepaalt de gemeenteraad van Den Haag wie hij voordraagt als nieuwe burgemeester van Hofstad. Op de radiozender Den Haag FM legt John Bijl hoe dat in z’n werk gaat.

Redactie - 28 mei 2020
In theater Diligentia komt de gemeenteraad bijeen (foto: Wikimedia Commons)

Na het vertrek van Pauline Krikke én nu er een eind is gekomen aan de waarneming door Johan Remkes, moet Den Haag weer een ‘eigen burgemeester krijgen. Vanavond wordt bekend gemaakt wie de nieuwe burgemeester van Den Haag is.

Maar… hoe wordt je nu eigenlijk burgemeester? ‘Als burgemeester ben je een boegbeeld voor de stad. De burgemeester heeft dan wel niet zo veel te vertellen in het reilen en zeilen van de politiek, maar is wel het gezicht van het lokale bestuur.’

De sollicitatieprocedure is geheim, maar eigen lijk ook weer niet zo ingewikkeld, legt Bijl uit. In januari heeft de vertrouwenscommissie een profielschets opgesteld met eisen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Als je wilt solliciteren kun je een brief sturen naar de commissaris van de koning, Jaap Smit, waarna er een voorselectie en een onderzoek plaatsvindt. Uiteindelijk gaat de sollicitatiecommissie van de gemeente beoordelen of jij een geschikte kandidaat bent. Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over die vanavond zullen worden voorgesteld aan de gemeenteraad. De kandidaten zijn daar zelf niet bij.’