In de media

Nieuwe burgemeester voor Den Haag: ‘inwerktijd krijgt hij niet’

Na het vertrek van Pauline Krikke moet Den Haag opzoek naar een nieuwe kroonberoemde burgemeester. Komende donderdag kiest de raad welke kandidaat de voorkeur. Samen met John Bijl keek de Volkskrant alvast naar wat voor soort burgemeester dat moet worden. ‘Een schaap met zeven poten, acht mag ook.’

Redactie - 27 mei 2020
Het ambtsketen van Den Haag (Foto: gemeente Den Haag)

Vooral veiligheid zal meespelen, denkt Bijl. ‘Type burgemeester van een andere grote stad of politiecommissaris’, zet hij. Veiligheid is al langer een belangrijke taak in de portefeuille van de burgemeester. ‘Dat is de sheriffzijde van het vak.’

Daarnaast wordt de burgemeester vast weinig tijd gegund. Zeker door de corona-crisis is ervaring op de handhavingsportefeuille een pre. Hij vergelijkt het met burgemeester die wel de tijd nodig hadden. ‘Toen Aboutaleb in 2008 burgemeester van Rotterdam werd, had hij als staatssecretaris en wethouder vooral een sociaal profiel. Hij moest hard knokken op op ervaring te komen de openbare veiligheid.’