In de media

Help, de burgemeester verzuipt! Wie trekken hem op het droge?

De laatste jaren zijn de verantwoordelijkheden van de burgemeester allen maar groter geworden. Maar de mogelijkheden om de veiligheid te bewaken steeds minder. ‘Het heeft geen zin te roepen ‘ik ga ze pakken’ of ‘ik zal ze krijgen’, want dat ga je niet waarmaken.’

Redactie - 9 februari 2020
Het ambtsketen van Losser

Voor heel wat veiligheidsvraagstukken wordt er naar de burgemeester gekeken. En bij incidenten is hij na de hulpdiensten vaak als eerste ter plaatse. Maar wat kan de burgmeester doen? ‘Hij krijgt veel verantwoordelijkheid voor het oplossen van criminaliteit, terwijl er geen middelen tegenover staan,’ legt John Bijl uit in De Stentor.

De krant maakt een rondgang bij burgemeesters en hun adviseurs over de mogelijkheden om de openbare orde en veiligheid te bewaren. ‘De burgmeeester moet altijd naar de minister om meer politiecapaciteit te vragen, mag dat niet zelf beslissen,’ zegt Bijl. ‘De burgemeester is de spin in het web van het gemeentebestuur en de politie. Wat je als burgemeester moet doen, is heel duidelijk maken waar de focus ligt en wat er in de samenleving speelt.’