In de media

‘De essentie van democratie is dat we naar elkaar luisteren.’

In ruim een week tijd laat een Egyptische feministe weten dat ze niet wil deelnemen aan een debat in Nederland, terwijl een Amerikaanse prediker niet mág meedoen. Luisteren we nog naar een andere mening? John Bijl maakt zich in dit interview in Trouw zorgen.

Redactie - 5 mei 2019
Fundamentalisten Illustraties Johan Kleinjan/Trouw

Polarisatie lijkt onze democratie te beheersen. Vooral op sociale media maken mensen politici en elkaar voor rotte vis uit. Is er reden tot zorgen? John Bijl vindt van wel. In dit interview met Trouw legt hij uit dat de polarisatie schadelijk is voor democratie en samenleven. Niet vanwege het bestaan of het vergroten van het meningsverschil. Zo zegt hij:

Want laten we eerlijk zijn, als we niet zo vaak met elkaar van mening zouden verschillen, dan hadden we zoiets als democratie ook helemaal niet nodig.

De gevolgen zijn er vooral dat er vanuit dat meningsgeschil geen gesprek meer op gang komt. Men luistert niet meer naar elkaar.