Programma van diensten

Van ruzie naar conflict

Laten we beginnen!

Start een gesprek

Meningsverschillen horen bij de core business van de politiek. Het goed kunnen bespreken van een zelfs ideologisch meningsverschil is wat politiek interessant, zinnig én functioneel maakt. Toch zijn er momenten waarop het in – of om – de raad of staten niet zo lekker loopt. Dan staan de omgangsvormen een goed politiek debat in de weg. Dan is er sprake geen sprake meer van een normaal conflict, maar van ruzie.

Het Periklesinstituut ontwikkelde samen met griffiers en burgemeesters de workshop Ruzie in de raad, stennis in de staten. In de sessie bespreken we het verschil tussen conflict en ruzie. Bij conflicten is er sprake van een voor de politiek normaal inhoudelijk meningsverschil. Er is ruzie – bij gebrek aan een beter woord – wanneer de gesprekspartners dat verschil niet meer normaal kunnen bespreken.

Tijdens de sessie komt aan de orde hoe je als griffier of burgmeester de volksvertegenwoordigers de ruzie managet en de volksvertegenwoordigers coacht. We behandelen het verloop van een ruzie, hoe je de scherpte en diepte van de onenigheid analyseert en welke stappen je vervolgens zet zet om de omgangsvormen weer richting functionele verhoudingen te sturen. We houden daarbij rekening met de bijzondere, onafhankelijke en niet-hiërarchische rol die je als griffier of burgmeester hebt — en bespreken hoe je zelf geen onderwerp van de ruzie wordt!

Tijdens het programma oefen je geregeld met een trainingsacteur in het aanscherpen van je coachingsvaardigheden, het bewaken van je gespreksdoelstelling en je vermogen om een ruzie te analyseren.

Laten we beginnen!

Start een gesprek

Programma

Not
Duur bijeenkomst
Lesmateriaal
No items found
Duur
Opbrengst
Kosten

Laten we beginnen!

Start een gesprek