In de media

De Statenverkiezingen zijn geen ver-van-je-bed-show

In aanloop naar de Statenverkiezingen lijkt de campagne over alles te gaan — behalve over waar de verkiezingen voor zijn. ‘Op mijn stempas staat toch echt Provinciale Staten.’

Redactie - 12 maart 2019
Het provinciehuis van Zuid-Holland (Foto: Wikimedia Commons)

Wanneer de kiezers volgende week naar de stembus gaan, kun je je afvragen met welk idee. Volgens John Bijl zijn ze door de politiek in ieder geval niet goed geholpen bij het maken van hun keuze. ‘Over de rug van de provincie gaat alle aandacht schaamteloos naar de Eerste Kamer.’

Volgens Bijl is het deze verkiezingen voor het eerst dat de focus op de provincie zo ontbreekt. ‘Vier jaar geleden gebeurde het ook wel in deze mate, maar veel meer onder de radar. Nu gebeurt het schaamteloos in het openbaar.’

Toch is er genoeg om over te debatteren weet Bijl. ‘Woningbouw, Rotterdam Airport, natuur en energietransitie, het zijn allemaal voor de keizer belangrijke issues om zich over uit te spreken.’ Allemaal inhoudelijke politieke, die nu ten kostte van kabinetssteun in de senaat wordt genegeerd.

‘Een bedrieglijk machtsspelletje. Als Statenlid zou ik mij ook in het pak genaaid voelen.’