In de media

FvD zwijgt in de provincie: ‘minachting voor de kiezer’

Als de peilingen kloppen, maakt Forum voor Democratie een overweldigend entrée in de Provinciale Staten. Maar de kandidaten laten zich niet zien. En een verkiezingsprogramma is ook nog niet gepubliceerd. ‘Het ziet er niet naar uit dat Forum voor Democratie de provincie serieus neemt,’ zegt John Bijl tegen Tubantia.

Redactie - 8 februari 2019
Forum-leider Thierry Baudet (foto: Wikimedia Commons)

Voor journalisten is het ook maar gissen. Lijsttrekkers pakken hun telefoon niet op, deelnemen aan debatten doen ze niet en standpunten laten zich raden. Weet de kiezer wel waar hij op gaat stemmen? ‘Het is op deze manier een schoffering van de provinciale verkiezingen,’ zegt John Bijl. Voor je je stem uitbrengt moet je toch weten wat een politicus wenst te bereiken voor je provincie.

Het is moeilijk de kandidaten te spreken, laat staan er achter te komen wat hun standpunten zijn. ‘Sommigen lijsttrekkers zijn niet eens te betrappen op ook maar één politiek standpunt in de afgelopen jaren,’ onderzocht Bijl. Op bijvoorbeeld de site van de Utrechtse FvD-lijsttrekker staan twee regels over de provinciale politiek. ‘Er zijn nog ruim vier weken te gaan en er is geen partijprogramma te vinden. En dat terwijl provincies voor enorme uitdagingen staan,’ zegt Bijl.

Bijl vindt het minachtend dat de kandidaten niets van zich laten horen. ‘Het lijkt wel alsof ze niet geïnteresseerd zijn,’ zegt hij tegen Omroep Flevoland. Volgens Bijl gebeurt het wel vaker dat partijen zich meer richten op de Eerste Kamer. ‘Maar zo blatant heb ik het nog nooit eerder meegemaakt’, aldus Bijl. De kloof tussen kiezer en gekozene wordt er alleen maar groter door, denkt Bijl. ‘Het is een lompe, botte manier die de democratie eerder afkalft dan dat het hem bevordert.’

‘Dit is bepaald niet nieuw bij FvD,’ weet Chris Aalberts. Hij doet onderzoek naar de groei van Forum voor Democratie. ‘Deze aanloop is een exacte kopie van hoe de PVV het vier jaar geleden deed. Weinig plannen, korte kieslijsten en alleen de top die publiekelijk uitspraken doet.’