In de media

Als het om echt veel geld gaat, is het rustig in de gemeenteraad

Rotterdam staat voor een van de kostbaarste beslissingen uit deze bestuursperiode. Toch kwam er nou niet echt een debat. ‘De Rotterdamse raad is vooral op zoek naar de onderlinge verschillen en verliezen soms goede besluitvorming uit het oog,’ zegt John Bijl tegen AD.

Redactie - 20 januari 2019
Het stadhuis van Rotterdam (Foto: Mark de Rooij / Pixabay)

Het kost maar liefst 118 miljoen euro om een warmtepijp naar Leiden aan te leggen. De gemeenteraad ging akkoord, ondanks de waarschuwingen van de Rotterdamse Rekenkamer.

Bij grote bedragen haken raadsleden inhoudelijk af, merkt Bijl. ‘Het is zoveel geld, ze kunnen zich de impact daarvan niet meer voorstellen.’ Raadsleden leunen dan op de wethouder en zijn ondersteuning. ‘Ambtelijk wordt het voorstel tot in de puntjes voorbereid, waardoor het voor de politiek heel moeilijk is te zien hoeveel ruimte er nog is om niet mee te gaan in het plan.’