In de media

Tien wethouders? ‘Beláchelijk veel’

Nu de coalitie-onderhandelingen zijn voltooid, krijgt Rotterdam een record aantal aan collegeleden. Maar liefst tien wethouders schuiven aan. ‘Belachelijk veel’ zegt John Bijl tegen AD. ‘Er waren andere opties.’

Redactie - 5 juni 2018
Het stadhuis van Rotterdam (Foto: Mark de Rooij / Pixabay)

Het is beláchelijk veel, zegt John Bijl, expert op het gebied van gemeentepolitiek. ‘Ik denk niet dat dit ooit eerder is gebeurd in Nederland. In een grote stad zó’n club mensen, dat heb ik nog nooit gezien. Met een mannetje of drie, vier minder had het ook gekund.’

Na lang onderhandelen is Rotterdam er uit. Een formatie mét Leefbaar Rotterdam zat er niet in. De andere partijen vormde dat Rotterdamse grootste fractie te weinig afstand nam van de snoeiharde campagne van de Leefbaren. Ook de affiliatie met Baudet, en zijn onkies geachte opmerkingen, wordt ze aangerekend.

Het resultaat is een coalitie van zes fracties waar iedereen een plekje aan de collegetafel opeist. En er dus tien wethouders moeten worden benoemd.

‘Hier is geprobeerd elke partij een plekje in het college te geven, terwijl dat volgens de wet en de democratische principes helemaal niet nodig is. Iedereen heeft elkaar wat gegund.’

Bijl vreest dat een volle collegekamer tot spanningen kan leiden. ‘Als er veel mensen aan de tafel zitten, ontstaat er ook meer claimgedrag. Maar in een goed college moet je elkaar iets gunnen. Iedere wethouder moet soms zichtbaar zijn en met zijn gezicht in de krant staan. Voor een stabiel stadsbestuur is het niet goed als het ellebogenwerk wordt.’

De college uitbreiding kost de gemeente uiteraard meer aan salariskosten, werplekken en ondersteuning. Maar Bijl vindt het vooral jammer dat er dan wel geld naar het college en niet naar de raad gaat.

 ‘Stel dat het tweeënhalf miljoen euro kost, dat is het me nog wel waard. Maar je ziet zo’n bom duiten toch liever naar de raad gaan dan naar het college.’