In de media

Opkomst Rotterdam hoger

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is onverwacht hoog. In 2014 was de opkomst om 16 uur 23,7 procent, nu was deze op dezelfde tijd 24,3 procent. John Bijl legt aan dagblad Metro uit hoe dat komt.

Redactie - 21 maart 2018
De opkomst rond 16:00 (beeld: gemeente Rotterdam)

Meer mensen naar de stembus is natuurlijk goed. Volgens Bijl zal de groei in het aantal stemmers alleen nog maar toenemen. ‘Omdat er meer mobiele stembureaus zijn, stemmen mensen steeds vaker ’s avonds. Dan zie je vaak een sterke toename van het opkomstpercentage.’

Van de uitslag zelf verwacht Bijl niet verrast te zijn. ‘Leefbaar zal gewoon de grootste worden,’ meent Bijl. De formatie hoeft, ondanks de verwachte politieke versplintering, geen probleem te worden volgens hem. ‘Als mensen over hun eigen schaduw heen kunnen springen zijn er dingen mogelijk, als wethouders bijvoorbeeld namens meerdere fracties worden voorgedragen.’