Bijeenkomst

‘Politici moeten weer met elkaar in gesprek treden’

De representatieve democratie functioneert het best als politici echt met elkaar in debat gaan en ook luisteren naar elkaars standpunten en argumenten. Maar juist daarin schiet de politiek in Nederland danig tekort, vindt John Bijl. In zijn lezing Waarom we niet meer praten hield hij de aanwezige raadsleden voor weer het gesprek op te zoeken.

Redactie - 21 februari 2018
Het spreekgestoelte in de raadzaal van Nieuwegein

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande is het een legitieme vraag: doet de (lokale) democratie er eigenlijk nog wel toe? Die vraag stond aan de basis van de bijeenkomst van de VNG afdeling Utrecht en het programma Lokale Democratie in Beweging (VNG/BZK) op woensdagavond 21 februari 2018 in het stadshuis van Nieuwegein.

Hoofsspreker John Bijl bepleite dat democratie het gesprek nodig heeft — en constateert dat juist de interactie ontbreekt. ‘Ik zie te vaak raadsbesluiten die worden genomen met het tellen van de opgestoken handen in plaats van met een helder inzichtelijke afweging.’

Deliberatie is de essentie van de representatieve democratie

Een verslag van de bijeenkomst is terug te lezen bij VNG Utrecht.