In de media

Burgemeester Noordoostpolder misbruikte noodbevel

Om de veiligheid te beschermen heeft een burgemeester verschillende, vergaande instrumenten. Zoals bijvoorbeeld specifiek mensen uit een gebied weren. Zo’n noodbevel kan natuurlijk niet, zoals burgemeester Van den Werff van Noordoostpolder deed, niet worden ingezet om de persvrijheid te beperken.

Redactie - 22 februari 2016

Even geen pers erbij, vond Aucke van den Werff. Hij wilde ‘in alle rust’ met omwonenden spreken over de mogelijke komst van een AZC. Met een noodbevel weerde hij alle journalisten. Misbruik van het instrument, vindt John Bijl.

‘Het noodbevel is specifiek gericht tegen een bepaalde groep, in dit geval journalisten. Het schenden van een noodbevel is het een misdrijf. Normaal wordt een noodbevel alleen ingezet bij ernstige situaties zoals voetbalhooligans die de orde en veiligheid bedreigen. Overigens werd in 2012 zo’n noodbevel in Ter Apel, bij een tentenkamp van Occupy, door de rechter van tafel geveegd. Het was een veel te zwaar middel volgens de rechtbank.’