Nieuwsbericht

Nieuw: het competentieprofiel voor volksvertegenwoordigers

Bijna tienduizend mensen hebben de functie. Als lid van het hoogste orgaan van de gemeente, de provincie of zelfs het land beslissen ze over miljarden euro’s belastinggeld. Nu – eindelijk – staat er op papier wat je er voor moeten kennen en kunnen. Vandaag presenteert het Periklesinstituut haar competentieprofiel vor volksvertegenwoordigers.

John Bijl - 14 februari 2015

Een van de dingen die me het meest frustreerde toe ik de politiek in kwam, was dat niemand me kon vertellen wat ik moest doen,’ zegt John Bijl, directeur van het instituut en een van de auteurs. In de loop der jaren hebben Bijl en zijn collega’s genoeg andere politici ook zien zwemmen.

Genoeg reden om op papier te zetten wat er bij het raadslidmaatschap en andere functies komt kijken. Beschrijvingen over hoe te debatteren, wat lobbyen en netwerken precies is en wat je van staats- en gemeenterecht moeten weten, waren er al. Een samenhangend kader was er nog niet. ‘We zijn uitgegaan van alle politieke vaardigheden, en niet alleen in de raadzaal,’ vult Bijl aan.

Met het profiel hoopt het Periklesinstituut beginnende en ervaren volksvertegenwoordigers te helpen in het politieke ambt. Daarnaast hoopt Bijl ook dat politieke partijen de publicatie kan gebruiken voor de selectie van kandidaten. ‘Voor besturen is het soms lastig na te gaan wat aspirant-raadsleden in hun mars hebben,’ zegt Bijl. In het profiel zijn daarom vragen opgenomen om potentieel kandidaten te ondervragen. ‘We hopen dat iedereen het profiel kan gebruiken om te investeren in de kwaliteit van de volksvertegenwoordiging.’

Het competentieprofiel is hier te vinden in de bibliotheek van het Periklesinstituut.