Publicist en trainer op het snijvlak van democratie, bestuur en politiek. Op deze site lees je over zijn boeken, vind je artikelen en reis je mee met De Mystery Burger – want de democratie begint niet bij de verkiezingen, maar in de raadsvergadering. Ook lees je hoe je hem kunt boeken voor een lezing of training.
De Mystery Burger zit elke week op een willekeurige publieke tribune bij een gemeente of provincie. Elke maandag doet hij verslag van de kwaliteit van de besluitvorming en het overleg. Alle columns vind je hier.
John Bijl houdt van democratie. Niet van de grote woorden, maar van de praktijk: het debat in de raadzaal, het zoeken naar afwegingen, het nemen van besluiten die ertoe doen. Als directeur van het Periklesinstituut helpt hij volksvertegenwoordigers om hun werk beter te doen – met meer invloed, meer inzicht en meer plezier.
John is op z’n best als hij raadsleden laat ontdekken dat hun werk niet draait om regeltjes of rituelen, maar om zeggenschap. Zijn trainingen zijn helder, inhoudelijk en scherpzinnig. En altijd met oog voor de praktijk: hoe werkt het écht in het gemeentehuis? Hoe neem je besluiten die standhouden? Hoe voer je een debat dat verschil maakt?
Naast zijn werk als opleider is John ook publicist. Hij schrijft toegankelijk en met ironie over staatsrecht, integriteit en de werking van het lokaal bestuur. In zijn bekende columnserie De Mystery Burger bezoekt hij raadsvergaderingen als anonieme toeschouwer, en doet verslag van wat hij daar meemaakt – met verwondering, scherpte en een knipoog. Sinds 2024 verschijnt de serie opnieuw wekelijks.
Af en toe verschijnt er ook een buitenbochtige beschouwing, zoals zijn essay over de inrichting van raadzalen – want zelfs een stoelopstelling vertelt iets over onze democratie.
Wie werkt met John Bijl, krijgt geen theoriecollege, maar een bondgenoot in het vak. Een gids in de wereld van het lokaal bestuur, die het systeem snapt én de mensen die erin opereren.
Lokale partijen maken sinds het begin van deze eeuw een vast onderdeel uit van het politieke landschap. Wat leert hun succes over het functioneren van onze democratie? Op 9 mei 2025 sprak John Bijl bij VNG de Jan van Zanen-lezing uit. Volgens hem laten lokale partijen zien dat onze democratie kerngezond is.
Over de inrichting van raadzalen en wat die zegt over onze bestuurscultuur.
Waarom staan de tafels zoals ze staan? Wie kijkt wie aan? En waarom voelt het zo onnatuurlijk om in een halve kring te debatteren? In dit essay onderzoekt John Bijl hoe de fysieke ruimte van de raadzaal invloed heeft op het politieke gesprek.
‘De stoelopstelling vertelt soms meer over de bestuurscultuur dan het reglement van orde.’
Wekelijkse column over wat er werkelijk gebeurt in de raadzaal.
In De Mystery Burger bezoekt John Bijl als anonieme toeschouwer gemeenteraadsvergaderingen door het hele land. De ene keer hilarisch, de andere keer pijnlijk precies. Altijd met oog voor het politieke vakmanschap – of het gebrek daaraan.
Elke week een nieuwe aflevering
Toegankelijke en scherpe inzichten over democratie, politiek vakmanschap en lokaal bestuur.
John Bijl is directeur van het Periklesinstituut en een van de bekendste kenners van de lokale democratie. Met een scherp oog en een levendige stijl weet hij complexe zaken toegankelijk te maken. Zijn lezingen zijn inspirerend, ironisch en altijd geworteld in de politieke praktijk. Geschikt voor raadsleden, bestuurders, ambtenaren en iedereen die geïnteresseerd is in hoe democratie echt werkt.
John spreekt regelmatig over thema’s als het gezag van de raad, integriteit, politieke stijl en bestuurscultuur, en het voorzitten van politieke vergaderingen. Lezingen zijn op maat, prikkelend en afgestemd op de context. Voor trainingen verwijst hij naar het aanbod van het Periklesinstituut, waar hij als opleider verbonden is aan diverse programma’s.
Raadsvergaderingen zijn het hart van de lokale democratie – als je weet hoe je moet kijken. Een lezing over symboliek, besluitvorming en hoe politiek echt werkt.
Een inspirerend verhaal over de kracht van democratie.
Staatsinrichting is niet saai – het is spannend! Een toegankelijke uitleg van de spelregels van het lokaal bestuur – en waarom gezond verstand (en debat) onmisbaar blijven. Met humor, voorbeelden en scherpe observaties.
Een enthousiasmerende lezing over onze democratische instituties, en waarom ze meer betekenen dan je denkt.
Wanneer is debat effectief en wanneer is het alleen voor de bühne? Aan de hand van tien jaar observaties als ‘De Mystery Burger’ laat John zien hoe wat wél werkt echt in de raadzaal (en wat juist niet).
Een praktische sessie over debatvaardigheden, politieke logica en het voeren van een gesprek dat verder komt dan het eigen gelijk.