‘De gemeenteraad gaat over veel zaken die je direct raken, van uitkeringen tot woningbouw.’ Dat zegt John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen deze week. Terwijl gemeenten zich voorbereiden op een soepel stemproces, staan in steden als Rotterdam grote lokale thema’s op de agenda, zoals woningbouw, verkeer en veiligheid.
Bijl adviseert kiezers om niet alleen een stemwijzer te doen, maar ook goed na te denken over de onderwerpen en kandidaten. ‘Politiek gaat niet over of je ergens voor of tegen bent, maar over hoe je op dat standpunt bent gekomen.’
De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen blijft een zorgpunt, vooral in steden als Rotterdam, waar in 2018 slechts 46,7 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen. Socioloog Frank van Steenbergen wijst op wantrouwen in de politiek als belangrijke factor. Gemeenten proberen met extra communicatie de betrokkenheid te vergroten.
Naast de gemeenteraadsverkiezingen vinden in Rotterdam ook wijkraadsverkiezingen plaats. Jongeren vanaf zestien jaar mogen hieraan meedoen, zelfs als ze nog niet voor de gemeenteraad mogen stemmen. Stemmen kan dit jaar drie dagen lang: officieel op 16 maart, maar ook al op 14 en 15 maart op geselecteerde stembureaus.