In de media

Aanpassingen voor afsplitsende fractieleden ‘kansloze zaak’

Hoewel met twee zetels aan de bestuursperiode begonnen, is er van Constructief Hoeksche Waard nog maar één zetel over. Raadslid Riene Verburgh verliet de fractie. Het overgebleven raadslid Werner de Jong vraagt de Tweede Kamer om maatregelen.

Redactie - 21 juli 2023
De fractie Constructief Hoeksche Waard De fractie van Constructief Hoeksche Waard in betere tijden (Foto: Constructief Hoeksche Waard)

‘Juridisch valt haar niets te verwijten,’ zegt Werner de Jong. Zijn fractiegenoot Riene Verburgh stapte onlangs uit de fractie. Zonder dat zij er een duidelijke reden voor kan geven. Met een brief aan de Tweede Kamer vraagt hij om aanpassingen in de wet.

Een ‘kansloze zaak’ denkt John Bijl van het Periklesinstituut. ‘De Kieswet biedt een politieke partij geen mogelijkheden om een lid te dwingen zijn zetel op te geven.’ Deze wet is er om er voorkomen dat partijen gekozen volksvertegenwoordigers iets kunnen afdwingen, legt Bijl uit.

Volgens De Jong blijft er een groot gevaar. In het huidige bestel kan iemand bij een vereniging zich op de kieslijst kan laten zetten met de intentie om daarna voor zichzelf te beginnen. Daarom moeten partijen juist beter opletten wie ze op de lijst zetten, vindt Bijl. ‘Het loont om een beetje research te doen naar de personen die partijen op hun lijst zetten,’ zegt hij. ‘Werving, selectie en opleiding van mogelijke kandidaten is zo ongeveer de primaire taak van een politieke vereniging.