In de media

Waarom is stemmen voor de gemeenteraad zo belangrijk?

In maart mag er weer gestemd worden voor de gemeenteraad en voordat dat kan, moeten partijen die mee willen doen vandaag hun kieslijsten invoeren. Is stemmen voor de gemeenteraad net zo belangrijk als Tweede Kamerverkiezingen of is het zelfs belangrijker? John Bijl, directeur van het Periklesinstituut  vertelt in het NPO Radio 1-programma Vroeg! waarom stemmen op je gemeente zo van belang is.

John Bijl - 1 februari 2022

Wie denk dat de gemeenteraadsverkiezingen een afspiegeling zijn van de landelijke politiek heeft het mis, vertelt Bijl. Hij legt uit wat het verschil in macht is tussen de landelijke en de gemeentelijke politiek: ‘In principe heeft de gemeente meer te vertellen over ons dagelijks leven dan dat de Tweede Kamer dat heeft.’

Volgens Bijl komt dit omdat gemeenten zelf aan het hoofd staan van het gemeentelijk beleid, ze kunnen zelf bepalen waar huizen komen te staan, wanneer het vuil opgehaald wordt en waar een school komt. ‘Alles wat een gemeente doet raakt je veel meer dan wat de Tweede Kamer besluit.’

De hele uitzending is terug te luisteren als podcast of op de site van NPO.