Nieuwsbericht

Betere debatten, minder profileren, en vooral verbroederen

‘Langdradig, slangenkuil, poppenkast’. Voor de gemeenteraad van Alkmaar was het even slikken toen ze de resultaten van een zelf ingevulde enquête over het raadswerk zagen. De enquête werd als onderdeel raadsteveredenheidsonderzoek uitgevoerd door het Periklesinstituut. In het Noord-Hollands Dagblad reageert raadslid Christiaan Peetom op de resultaten en aanbevelingen.

Redactie - 27 januari 2022

Peetom is voorzitter van een werkgroep die het raadstevredenheidsonderzoek begeleidde. De omvang van het probleem wat de raad zalf schetst verraste hem. Maar hij herkent de grote verschillen van inzicht in de raad. Die gaan verder dan alleen politiek inhoudelijke meningen, maar ook over de manier waarop politiek moet worden bedreven, schrijft het Periklesinstituut in zijn rapport.

‘Ieder raadslid bedrijft politiek op zijn eigen manier,’ zegt Peetom tegen het Noord-Hollands Dagblad. ‘De een leest zich suf, de ander gaat meer uit van z’n gevoel. Als je elkaar beter kent, is er meer begrip voor die eigen manier. Dat is beter dan vanuit je eigen beeld blijven denken over hoe het raadswerk gedaan zou moeten worden. Dan gaat het minder over elkaar en meer over de inhoud.’