In de media

‘Betrokkenheid raadsleden hoeft geen probleem te zijn’

Een bouwproject in de gemeente Deurne houdt de gemoederen bezig. Het ene Raadlid woont er naast, een ander zou mogelijk de architect van een te bebouwen perceel kunnen worden. Kan dat wel? En ook: is zoiets te voorkomen. ‘Ieder raadslid heeft belangen.’

Redactie - 24 januari 2022
Het perceel in Deurne (foto: ED)

Zeven huizen moeten er op de Warande 2 verschijnen. Een kleine stap om de woningnood in Deurne te lichten. Alleen: meerdere raadsleden en zelf een wethouder hebben niet alleen een politiek maar oom persoonlijke banden met het project.

Zoiets is onvermijdelijk, zegt John Bijl tegen Eindhovens Dagblad. ‘Ieder raadslid heeft belangen,’ zegt hij tegen de krant. ‘Het zijn niet voor niets volksvertegenwoordigers en ze zijn er voor om verhalen op te halen uit de samenleving.’ Bij goed raadslidmaatschap hoort het dat je de mensen die je vertegenwoordigt ook persoon,ijk kent.

Waar het wel om gaat is of het duidelijk is of een raadslid zijn afweging op louter politieke gronden heeft gemaakt. ‘Waar je naar moet kijken, is of ze wel consistent zijn in hun beleid. Als ze bijvoorbeeld altijd tegen het splitsen van kavels zijn en nu ineens voor, dan moet je daar mensen op aanspreken.’

Een raadslid hoort verantwoording af te leggen hoe hun afweging is ontstaan.  ‘Ze moeten transparant zijn over hun rol en moet de partij uit kunnen leggen hoe ze tot hun standpunt zijn gekomen.’