In de media

Raadsvergadering van ruim 17 uur: ‘Dit slaat nergens op’

De begrotingvergadering van de Haagse gemeenteraad was een lange. De vergadering startte ’s ochtends om 10 uur en pas pas diep in de nacht klaar. Om half vier sloot de voorzitter de vergadering. ‘Ik ben geen arts of psycholoog. Maar iemand die dat wel op zijn visitekaartje heeft staan, zou je vertellen dat dit absurde tijden zijn,’ zegt John Bijl tegen Omroep West.

Redactie - 6 november 2021
De raadzaal van Den Haag (foto: Periklesinstituut)

Het slaat nergens op, zegt Bijl. Je kunt je afvragen of dat nog wel effectieve besluiten kunnen worden genomen na 17 uur vergaderen. Toch zijn er nuances, erkent Bijl. ‘Niet alle raadsleden zijn continu allemaal aan het woord, ze hebben de taken verdeeld. Bovendien zijn onderwerpen vaak al vooraf besproken tijdens commissievergaderingen.’

Een echte oplossing voor het lange vergaderen is er echter niet. ‘Je kunt dingen slimmer plannen waardoor je de vergadertijd beter verdeeld,’ weet Bijl. Maar de duur van het vergaderen kan nauwelijks korter. De raad heeft nu eenhaal veel verantwoordelijkheden. ‘Als het puntje bij het paaltje komt heb je die tijd wel nodig.’ Dat leidt dan weer tot de in zijn ogen ongewenste situatie dat raadsleden – maar ook bijvoorbeeld Statenleden – afhaken. Zij kunnen politiek niet meer combineren met hun werk. β€˜En dat gaat weer ten koste van het raadswerk.’