In de media

‘Juist raadsleden moeten zich aan de wet houden’

Raadslid Arian van Diermen uit Bunschoten kan op een stevige reprimande van de burgemeester rekenen. Hij wilde door hem ervaren parkeeroverlast bestrijden door zélf de stoeprand geel te verven. ‘Als hij mazzel heeft, volgt er geen strafrechtelijke zaak,’ zegt John Bijl in AD.

Redactie - 10 september 2021

Met zijn actie overtrad het raadslid de wet. Het je uitgeven voor de overheid is strafbaar. ‘Als je raadslid bent, is dat voor jou een extra probleem,’ vindt Bijl. ‘Van een raadslid mag je verwachten dat hij een hogere graad van rechtskennis heeft dan de gemiddelde burger.’

Dat raadsleden over de schreef gaan is al bijzonder, weet Bijl. ‘De meeste kennen hun verantwoordelijkheid goed,’ zegt hij. Maar op deze manier de wet overtreden is helemaal uniek. ‘Het doet me wel enigszins denken aan een actie van een groep raadsleden in Den Haag. Die schilderden fietsparkeervakken voor het gemeentehuis in Den Haag. Ze hadden daar al een paar keer op aangedrongen, maar er kwam niets van.’

Dat was compleet anders, vindt Bijl. ‘Dat was een politieke actie. De vakken waren met waterverf geschilderd. Wat hier in Bunschoten gebeurt is, is voor eigen rechter spelen. De regels die gelden voor iedere individuele burgers gelden ook voor politici.’