In de media

Gemeente Alphen heeft nog steeds problemen met digitaal vergaderen

De raadsvergadering van de Alphen aan den Rijn ging voor kijkers wéér op zwart. Het is niet de eerste keer dat de techniek de raad in de steek laat. ‘Als we één ding van de coronacrisis hebben geleerd, is het wel dat de techniek met online vergaderen nog lang niet zo goed is als gedacht,’ zegt John Bijl tegen AD.

Redactie - 10 september 2021
Het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn (Foto: WikimediaCommons)

Al vanaf het begin ervan, worstelt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn met het virtueel vergaderen. Te vaak verliest de verbinding en kunnen burgers de vergaderingen van raad én commissies niet meer volgen.

Dat hoort natuurlijk niet, zegt Bijl. ‘Bij techniek kan altijd iets gebeuren. Maar als een vergadering niet of niet goed te volgen is, kun je beter schorsen en een andere keer verder gaan. Een raadsvergadering moet sowieso openbaar te volgen zijn, dat is wettelijk vastgelegd.’

Dat levert uiteraard allemaal logistieke problemen op. ‘Het is vervelend,’ erkent Bijl. Maar een andere echte oplossing is er ook weer niet. ‘Waar een wil – in dit geval een portemonnee – is, is een weg. Maar je gaat het niet met een ton redden. En dan raak je aan een wezenlijk punt: ga je 5 miljoen bezuinigen op jeugdzorg en tegelijkertijd een paar ton steken in beter vergaderen? Ga dat maar eens uitleggen.’