Bijeenkomst

Virtueel vergaderen op de Raad op zaterdag

Op Zaterdag 17 april organiseert de VNG de Raad op Zaterdag. Met de hele ochtend verschillende inhoudelijke sessies over actuele onderwerpen voor het raadslidmaatschap. Digitalisering, regionale samenwerking in het sociaal domein maar ook de nieuwe Wet Inburgering staan op het programma. John Bijl neemt u mee in de recente ervaringen, ontwikkelingen maar vooral tips in het virtueel vergaderen.

Redactie - 13 april 2021

‘Een krankzinnig jaar’ oordeelde columnist Sheila Sitalsing al. Ook voor gemeenteraden. Binnen mum van tijd moesten raadsleden zich bekwamen in de techniek om het vergaderen virtueel te doen. Dat ging razendrap, maar met beheersing van de techniek heb je niet meteen ook een goede vergadering. De manier van spreken is anders, interrupties zijn beperkter en het virtueel moeten vergaderen beïnvloed zelfs hoe een afweging tot stand komt.

John Bijl, auteur van het Handboek virtueel vergaderen voor volksvertegenwoordigers, laat tijdens de Raad op zaterdag zien hoe het virtueel vergaderen de deliberatie beperkt én hoe het elkaar allen nog maar van achter de computer zien invloed heeft op het bedrijven van politiek. En, uiteraard, hoe je daar als individueel raadslid én als raad gezamenlijk mee om kan gaan. Om zo de positie van de volksvertegenwoordiging én de politieke deliberatie in stand te houden in virtuele tijden.

Aan het eind van de workshop bent u een flink aantal tip voor het virtueel vergaderen rijker.

De Raad op zaterdag is een bijeenkomst georganiseerd door VNG. Andere workshops zijn ondermeer over digitale participatie en energietransitie. Voor raadsleden zijn er aan de bijeenkomst geen kosten verbonden. Aanmelden kan hier.