In de media

Plaagstootjes of op de man, ziet de kiezer het verschil?

Raadsleden gaan op sociale media soms hart tegen elkaar tekeer. Zoals in De Bilt. Zelf zeggen ze deze plaagstootjes als onschuldig te zien. Maar komt die context wel over op de kiezer? Het AD vraagt het zich af.

Redactie - 30 maart 2021
De wandelgangen van de Biltse raadzaal

‘Lege huls.’ ‘Je wil dus dat mensen elkaar verraden.’ ‘Laat jezelf eens adviseren.’ Op Facebook gaan de Biltse raadsleden soms hard op elkaar in. Op het eerste gezicht schuwen ze overdrijvingen en op de man spelen niet, zelf zien ze geen kwaad in het geplaag.

Maar komt deze bedoelde ironie ook over op sociale media, waar de meeste lezers de raadsleden niet of niet goed kennen? John Bijl vraagt het zich af.

Ik vermoed dat de argeloze kiezer hier de ironie niet van inziet, als die er al is. De context gaat snel verloren op social media en bereik je er dan iets mee? Nee, natuurlijk niet.

Dat de raadsleden meningsverschillen uitspreken of discussiëren op sociale media ziet Bijl niet als een probleem. Integendeel.

Bijl vindt dat meningsverschillen tussen coalitiepartners best mogen worden uitgesproken, ook op social media. ‘Maar of de manier zoals het in De Bilt gebeurt constructief is? Ik denk het niet.’