In de media

Wat zegt deze uitslag over de Rotterdamse politiek?

Voor veel partijen zal het opvallende uitslag zijn. Bij de Tweede kamerverkiezingen van woensdag ontving D66van alle deelnemende partijen de meeste stemmen. Daarnaast kregen de in Rotterdam meer traditioneel goed-scorende partijen juist weinig stemmen. Bij RTV Rijnmond reflecteert John Bijl op de uitslag. En op de mogelijke gevolgen voor de Rotterdamse politiek.

Redactie - 20 maart 2021

D66 de grootste in Rotterdam. Dat is de eerste keer sinds de oprichting van de partij en is bij de Democraten begrijpelijker wijs reden voor uitzinnigheid. Ook is de vreugde te nuanceren, vindt Bijl.

De 16,74 procent is een mooi aantal, maar het is ook weer niet heel veel. Het lijkt erop dat vooral de centrum-rechtse stemmer is thuisgebleven en dat D66 daarvan profiteert en de grootste partij van de stad is geworden.

De rechtse partijen presteren dan ook onder de verwachting. De PVV, normaal de grootste in Rotterdam, haalt een krappe 10 procent. JA21, de partij van de Rotterdmse fractievoorzitter Joost Eerdmans, moet het doen met 3,38 procent. Dat is bijna even veel als het aantal Rotterdamse stemmers voor Bij1 en Volt. De populariteit van lijsttrekker Joost Eerdmans in zijn eigen stad minder groot is dan werd gedacht.


Andere nieuwe partijen, zoals Denk en Nida worden vooral geplaag door thuisblijvende kiezers. De tegenvallende opkomst in Rotterdam, slechts 67 procent heeft hen het meest dwars gezeten, denkt Bijl.