In de media

Waarom laten Rotterdammers verkiezingen vaker lopen?

Met 68 procent heeft Rotterdam bij de verkiezingen een van de laagste opkomstcijfers van het land. Waarom is bijna eenderde van de Rotterdamse kiezers thuisgebleven? In AD doen politicoloog Floris Vermeulen en John Bijl een poging het te verklaren.

Redactie - 19 maart 2021
Rotterdams stembureau in 2020 Een stembureau in Rotterdam

Te veel Rotterdamse kiezers zijn niet op komen dagen. Hoewel de opkomst in het hele land hoog was, bleef het in de Maasstad achter. ‘Ik schrok wel van de opkomst, zegt John Bijl tegen het AD. Hij verwacht niet dat de pandemie en de angst voor een corona-besmetting de oorzaak is.

Als de oorzaak corona is, dan zou dat overal moeten gelden. Rotterdam blijft altijd al een beetje achter.

Het is logischer om de oorzaak in de demografie van de stad te zoeken, denkt onderzoeker Floris Vermeulen. Bijl is het daarmee eens.

Daar zal inderdaad de sociaal-economische opbouw een rol in spelen. Misschien spraken de thema’s in Rotterdam ook minder aan. Het ging om leiderschap, hoe we uit de crisis moeten komen en het verzet tegen corona. Als je naar dat laatste kijkt: het verzet daartegen was vooral in Amsterdam en Den Haag.