In de media

Zijn excuses van wethouder Slingerland voldoende?

‘Toen ik hem hiermee confronteerde, schrok de wethouder zich een hoedje.’ Anders dan de wethouder Maarten Slingerland van Zwartewaterland altijd beweerde heeft de gemeente in ambtelijk contact wél toestemming gegeven voor de aanleg van twee uitritten. Wie is er verantwoordelijk voor deze fout?

Redactie - 8 januari 2021
De gewraakte uitrit in Hasselt (beeld: Apple Maps)

De wethouder is altijd politiek verantwoordelijk, zegt John Bijl tegen De Stentor. Maar daarmee is de kous niet af. ‘De vraag is of deze ambtenaar deze toezegging aan de provincie heeft mogen doen op basis van de regels,’ legt Bijl uit.

Het is nu niet eens duidelijk of er een fout ís gemaakt of dat het ambtelijk contact volgens de regels is gegaan. ‘Als dat zo is dan moeten ze in Zwartwaterland nog eens goed kijken naar die regels en nagaan of dit een incident is. En als hij die toestemming niet had mogen geven, moet hij op z’n donder krijgen en valt de wethouder minder te verwijten.’

Volgens Bijl moet de raad niet stoppen bij het excuus en er achter zien te komen waar het is misgegaan. ‘Ik kan mij voorstellen dat de gemeenteraad daar meer van wil weten.’