In de media

Feiten over onduidelijk integriteitsrapport noodzakelijk

Een prominent Urks politicus zou banden hebben met een criminele organisatie, schrijft Matthias Declercq in zijn boek De Ontdekking van Urk. De auteur noemt een niet geopenbaard rapport met deze bande. Burgemeester Cees van den Bos van Urk moet met feiten moet met feiten komen, zegt bestuurskundige John Bijl tegen Omroep Flevoland.

Redactie - 27 oktober 2020
Feiten over onduidelijk integriteitsrapport noodzakelijk Het gemeentehuis van Urk (Foto: Gemeente Urk)

Volgens Declerq zou een prominent politiek figuur contacten hebben met een criminele organisatie. Declercq citeerd een rapport uit 2019 over ondermijnende criminaliteit. Een samenvatting van dit rapport, opgesteld door het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) werd in 2019 openbaar gemaakt, maar het gehele rapport is nog niet beschikbaar.

Dat moet veranderen, zegt John Bijl tegen Omroep Flevoland.

‘Als je nu niet met feiten komt gaan mensen roddelen en komt er nog meer onduidelijkheid. Ik denk dat het heel belangrijk is om duidelijk te maken wat er met dit ‘politieke figuur’ gebeurd is. Is het OM een onderzoek gestart en loopt dat nog? En zo niet, hoe is deze gevoelige situatie dan opgelost?’

In het interview roep Bijl op tot openheid.

‘De burgemeester moet toezien op de integriteit van de gemeenteraad, maar de gemeenteraad moet dat ook weer kunnen controleren. Hoezo heeft het hoogste orgaan geen toegang tot die informatie?’ Voor alle kiezers op Urk roept Bijl ook op tot openheid: ‘Kiezers hebben het recht om te weten welk vlees er in de politieke kuip zit.’