In de media

College sloot geheime deal met bezwaarmaker. Mag dat?

Om een langlopende kwestie op te lossen maakte de gemeente een deal. De bezwaarmaker ging akkoord waardoor de woningbouw kon starten. De raad twijfelt of dat zo maar kan. Dat is terecht, zegt John Bijl tegen Brabants Dagblad.

Redactie - 2 september 2020
De gemeente Bernheze (foto: Wikimedia Commons)

‘Dit kun je als gemeente niet maken,’ zegt raadslid Jack van der Dussen. ‘ Mensen hebben het recht om bezwaar te maken.’ Dat klopt, vindt ook John Bijl. Maar het wil niet zeggen dat het college fout zit. Het hangt er helemaal vanaf wat het bezwaar was én welke soort compensatie is geboden.

Interessant is wel of het college bij deze deal binnen zijn bevoegdheden gebleven is, stelt Bijl.

‘Daar kan alleen de baas van het college over oordelen’, zegt Bijl . De gemeenteraad moet daar dus eerst naar vragen. En het college moet die vragen beantwoorden. ‘Desnoods in een besloten vergadering, als daar redenen voor zijn.’