In de media

‘Raad Waalre te laat geïnformeerd over crisis’

Deze zomer zegde de wethouders van Waalre het vertrouwen in de burgemeester op. Echter zonder daarover de gemeenteraad te informeren. Dat had wel gemoeten, zegt John Bijl tegen Eindhovens Dagblad.

Redactie - 18 augustus 2020
De raadzaal van Waalre (foto: Eindhovens Dagblad)

Het college heeft de plicht de raad  te informeren. Maar dat het vertrouwen in de burgemeester werd opgezegd, hoort er volgens het Waalrese college klaarblijkelijk niet bij. ‘Heel gek,’ vindt John Bijl. ‘De burgemeester is niet alleen voorzitter van het college maar ook van de raad. Hij is de hoeder van de kwaliteit van de besluiten.’

Hoe kan een burgemeester functioneren als het college het vertrouwen heeft opgezegd?

Door een toevalligheid pikte een journalist dit detail op tijdens een rechtszaak die de gemeente voerde tegen een oud-werknemer. ‘Beide partijen (wethouders en burgemeester, red.) hadden de verantwoordelijkheid de raad te informeren. Het is aan de gemeenteraad om te bepalen of dit nu consequenties moet hebben,’ zegt John Bijl. ‘Je kunt het downplayenwat je wilt, maar het is een bestuurscrisis.’