In de media

Raadslid huisveste illegaal arbeidsmigranten: ‘ongeloofwaardig’

Terwijl de CDA-fractie in de raad pleitte voor beter huisvesting van arbeidsmigranten, liet raadslid Brenda Berghorst er enkelen illegaal op haar erf wonen. ‘Het beste is dat ze haar raadslidmaatschap vaarwel zegt, dit kan niet door de beugel,’ zegt John Bijl erover tegen De Stentor.

Redactie - 3 augustus 2020

Berghorst huist sinds begin juni zonder vergunning zeker zes arbeidsmigranten. In caravans in en rond haar schuur. Het raadslid kon naar eigen zeggen geen andere plek vinden om de arbeiders veilig  onderdak te bieden. En een vergunning aanvragen duurde naar haar zeggen te lang.

Bijl vindt dat een slap excuus.

De vraag is of Berghorst nog geloofwaardig haar werk als raadslid kan voortzetten. Integriteitsexpert John Bijl van het Periklesinstituut vindt van niet. ‘Het zou verstandig zijn dat mevrouw Berghorst het goede voorbeeld geeft. De allerbeste optie is dat ze haar raadslidmaatschap vaarwel zegt.’

Naast het overtreden van de huisvestingsregels, gelden er volgens Bijl verzwarende omstandigheden.

‘Het is nota bene jouw partij die campagne voert over het thema arbeidsmigranten en daarop hamert. Dit raadslid overtreedt niet alleen de regels, maar is ook iemand die niet consistent is in haar gedrag. En dan is het een slap excuus om te zeggen dat de vergunningsaanvraag te lang duurt.’