In de media

‘Gemeente slaat door met vergaderscript’

Sinds de start van de corona-crisis is menig gemeenteraad overgestapt op het vergaderen via een videoverbinding. Dat is veel moeilijker, maar om de vergadering dan maar van te voren te ‘scripts’ zoals Waalre voorstelt, is doorslaan in regelzucht.

Redactie - 12 mei 2020
De gemeenteraad van Waalre vergadert

De gemeenteraad van Waalre is onderweg naar zijn eerste virtuele vergadering. Met behulp van een inventarisatieformulier moesten de raadsfracties wel van tevoren aangeven waar ze het over zouden gaan hebben. Dat slaat door, zegt John Bijl – auteur van het Handboek Virtueel vergaderen voor volksvertegenwoordigers – tegen Binnenlands Bestuur.

‘Goede politieke besluitvorming ontstaat in de dynamiek tijdens de vergadering. Door er formulieren voor te hangen sla je die dynamiek eruit. En juist in die dynamiek krijg je interferentie van argumenten: het ene argument maakt het andere argument sterker. Als je nu scripts opleest die meestal in de tweede termijn worden herhaald, is er geen functionerende democratie meer, maar een rondje persverklaringen.’