In de media

Brengt het virtueel vergaderen democratische vernieuwing?

Binnen enige dagen maand gaat de Wet digitale beraadslaging en besluitvorming is. De tijdelijke wet stelt de gemeenteraden in staat om in een virtuele omgeving te gaan vergaderen en besluiten, nu door de corona-crisis het vergaderen helemaal niet meer mogelijk is. Noord-Hollandse raadsleden kijken er naar uit om ook daarna virtueel vergaderen, zegen ze tegen NH Nieuws.

Redactie - 30 maart 2020

‘Laten we maar eens gaan experimenteren,’ zegt burgemeester Toom Mans van Castricum. NH Nieuws peilde bij Noord-Hollandse raadsleden hoe zij aankijken tegen de mogelijkheid om virtueel te gaan vergaderen. De wet die dit mogelijk moet maken, is in aantocht. Deze wet komt er omdat raadsleden door de corona-maatregelen nu helemaal niet meer kunnen vergaderen – en geen besluiten meer kunnen nemen. Het democratische proces ligt stil.

De Tijdelijke wet moet dat verhelpen. Enkele raadsleden zien het vergaderen via een videoverbinding nu al als een blijvertje. John Bijl van het Periklesinstituut is kritischer. Het virtueel vergaderen is nu noodzakelijk, maar kent beperkingen.

Debatspecialist John Bijl van het Periklesinstituut gelooft dat digitale voorzieningen vooral een aanvulling zullen zijn.
‘Een goede politieke raadsvergadering is geen overleg, maar een debat. Waar mensen met meningsverschillen bijeenkomen op het samen op te lossen.’ Lichaamstaal is volgens hem essentieel bij het voeren van een goede discussie.